fredag 14 juni 2013

Mer garnfärgning och frågor & svar



Garnfärgning


Jag har fått en hel del frågor om garnfärgningen, så jag tänkte försöka besvara dessa och kanske skriva en lite mer utförlig beskrivning om hur jag gjort och också visa lite av det nya garnet jag har färgat. 

Jag började med att hälla upp fem liter vatten i en stor kastrull, tillsätta 13-14 matskedar ättika och sätta den på spisen. Man vill inte att vattnet ska koka, utan det ska sjuda lite stillsamt bara. Man får testa sig fram vad som funkar med värmen på spisen och så. Jag har turen att ha en spis där det finns ett perfekt läge, som gör att jag inte behöver oroa mig för att det ska börja stormkoka eller bli för kallt, men det finns säkert spisar där man måste vrida upp och ned plattan hela tiden för att det ska funka. 
Under tiden vattnet blir tillräckligt varmt, så tog jag en 100 g härva med sockgarn (75% superwash ull och 25% polyamid), knöt om den på tre ställen med ett tunt bomullsgarn (inte så hårt, utan så att garnet ändå är relativt fritt) och vred den runt sig själv (se bilden nedan) och stoppade den sedan i en bunke med lite vatten och ett par matskedar ättika i. Jag pressade ned den i vattnet för att få ur luften ur den. 


Medan jag väntade på vattnet (det tar en stund) så blandade jag också färgen till mitt första färgbad. 


I det här fallet ville jag göra ett garn i rött, gult och orange och jag valde att börja med en mörkröd färg. Jag tog lite vatten i ett glas och blandade i 60 droppar röd färg och tillsatte också 20 droppar svart färg. 
Färgerna jag använde kommer från det amerikanska företaget McCormick (den röda) och Dr. Oetker (den svarta). Jag är dock inte så förtjust i färgerna från Dr. Oetker, då de inte riktigt vill fästa i garnet och de är dessutom mycket, mycket svagare än de amerikanska. Jag kommer i fortsättningen att bara använda mig av färger från McCormick när jag färgar på det här viset. 

Sedan, när vattnet börjat sjuda, så tillsatte jag färgen och sedan också garnet. 


Jag satte en timer och lät det stå och sjuda i 30 minuter. Jag kollade med 10 minuters mellanrum för att se hur pass mycket färg som absorberats av garnet och efter 30 minuter så var vattnet nästan helt klart. 

Jag tog sedan ur garnet med hjälp av en tång (det är väldigt, väldigt varmt!) och eftersom det i det här fallet handlade om ett superwashbehandlat garn så behövde jag inte vara rädd att det skulle tova sig, vilket man måste vara försiktig med när man färgar 100% ull (undvik snabba temperaturskiftningar och rör inte garnet för mycket), så jag la det i samma bunke som jag använde från början och ställde det under kranen i diskhon och spolade i först lite ljummet vatten och sedan kallare och kallare, för att kyla av garnet. Jag tog upp det och löste upp härvan och sköljde det en stund och bestämde mig sedan för att nästa färgbad skulle bli det sista för den här färgen och att jag ville färga härvan "öppen", alltså utan att sno den runt sig själv som tidigare. 

Jag tillsatte 30 droppar gul färg till färgbadet och la i garnet och lät det sjuda i 10 minuter. Sedan tog jag upp det ur färgbadet, sköljde det och tvättade det med några droppar diskmedel (mild tvål går också bra) och hängde upp det för att torka. När det var torrt så snodde jag härvan runt sig själv igen och fick då detta resultat:


För att göra ett garn med fler färger än så, så gjorde jag följande:

Steg ett var precis samma som för det röd-orange-gula garnet, 5 liter vatten och ättika i en kastrull på spisen och garnet i en härva snodd runt sig själv som blötlägges i vatten och ättika innan själva färgbadet. 

Första färgbadet bestod av 20 droppar gul färg, och jag lät härvan sjuda i färgbadet i 20 minuter. 


Sedan tog jag upp garnet, sköljde det och kylde det med vatten så att jag kunde hantera det med händerna och löste upp härvan och snodde ihop den runt sig själv igen, fast från ett annat ställe, så att det blev lite variation i vilka delar som var utåt (och därmed också absorberar mer färg). 

Andra färgbadet bestod av 50 droppar röd färg och det fick sjuda i 20 minuter. 


Olika färger tas upp olika snabbt och rött är den färg som absorberas snabbast. Man får därför ett helt annat resultat om man först färgar garnet rött och sedan gult, än om man först färgar det gult och sedan rött. 

Efter att ha sköljt garnet och kylt av det lite så löste jag upp härvan och gjorde två stora knutar på den istället för att sno den runt sig själv, detta för att få en mer varierad effekt på färgerna. 
Det tredje och sista färgbadet bestod av 20 droppar blå färg och det fick sjuda i 10 minuter. 


När man planerar sina färger kan det vara bra att kolla på ett färgschema och se vilka färgkombinationer som bildar vilka färger. Rött och gult blir orange; gult och blått blir grönt; blått och rött blir lila osv. Man kan sedan med hjälp av den informationen planera i vilken ordning man vill färga garnet för att få fram olika färger. 
Som ni kan se på bilden här ovan, från det tredje färgbadet så är det en väldigt ljus blå färg på garnet. Det är för att jag bara tillsatte 20 droppar färg i färgbadet. Ju mer färg, desto mörkare blir också färgen på garnet (det kan dock behöva stå och sjuda längre för att absorbera mer färg). 

Slutresultatet av den här garnfärgningen blev det här:


Jag hoppas det här hjälper lite, och att ni alla hittar på en massa roliga och spännande färgkombinationer där hemma! Det finns ju också många olika sorters färg man kan färga med - t.ex. drycken Kool-Aid som består av ett pulver som man blandar ut i vatten, men också olika sorters pigment som man kan använda sig av, eller varför inte prova på gammal klassisk växtfärgning? 


Frågor & svar


Jag har fått en del frågor om olika saker här på bloggen, och nu tänkte jag passa på att besvara i alla fall en del av dem: 

Fråga: Är det speciell karamellfärg? Var får man tag på detta i så fall?

Svar: Jag använder färg från det amerikanska företaget McCormick. Det går att hitta på engelska Ebay, bland annat. Sök på "McCormick colour" eller med den amerikanska stavningen "McCormick color". De kommer i små förpackningar om fyra färger, men färgerna går också att köpa separat.

Fråga: Lät du garnet ligga kvar i bade mellan varje färgning? Droppade du i den nya färgen direkt i badet?

Svar: Nej, jag tar upp garnet och sköljer det mellan varje färgning. Dels för att jag vill kunna få ur överbliven färg om det blivit någon sådan men också för att jag behöver kunna hantera garnet med händerna för att kunna lösa upp härvan och sno ihop den igen. Jag tar oftast lite vatten i ett glas från kastrullen och droppar i färgen där i, och häller sedan i allt i kastrullen. När jag experimenterar och tycker att färgen inte är tillräckligt stark i färgbadet så droppar jag ibland i färg direkt i färgbadet också, det är olika. Men oftast blandar jag till färgen först och tillsätter den sedan till färgbadet. 

Fråga: Är det ullgarn du färgar?

Svar: Just det här garnet är ett sockgarn och består av 75% superwash ull och 25% polyamid, men jag färgar även 100% ullgarn. Tekniken är lite annorlunda dock, eftersom man måste vara mycket mer försiktig med ett garn som är 100% ull och som inte är superwashbehandlat. 

Fråga: Behöver man fixera färgerna sedan?

Svar: Jag har inte gjort det, och jag har inte upplevt att mina färger bleknat eller att de färgat av sig på något i tvätten eller så. Det beror ju naturligtvis på vilken typ av färg man använder och även på vilken typ av garn det handlar om. Om man inte är säker på hur det funkar så får man testa sig fram lite.

Fråga: Går det att färga i micron?

Svar: Ja, det går alldeles utmärkt. Dock får man inte riktigt samma effekt som här, eftersom garnet flyter i vattnet som sjuder och därmed rör sig lite och vatten tränger in i härvan på lite olika ställen, medan de allra flesta inte har tillräckligt med plats för en jättegryta i micron och då får man istället antingen använda små pytsar eller "måla" garnet med färg och sedan fixera den i micron. 

Fråga: Hur mycket övning krävs för att få såna resultat? Hur många nystan förstör en nybörjare innan man lyckas?

Svar: Man behöver nödvändigtvis inte förstöra ett enda nystan. Jag skulle säga att om man aldrig har färgat garn innan, så ta ett ullgarn som du inte är rädd om och inte har tänkt använda till något speciellt (jag köpte billigt ullgarn på second hand när jag började att experimentera med att färga) och gör små, små härvor med kanske bara ett par tre meter garn, som du sen kan färga i små färgbad och testa lite med. Kom dock ihåg att räkna om mängden färg så att proportionerna stämmer. 50 droppar röd färg i en liter vatten till 5 gram garn blir en väldigt annorlunda färg jämfört med 50 droppar röd färg i 5 liter vatten till 100 gram garn.

Fråga: Är garnet till salu? Färgar du på beställning?

Svar: Skicka mig ett email (klicka här) för mer info.



Det var allt för nu. I morgon ska jag gå på inte mindre än två evenemang med anledning av World Wide Knit in Public Day, och kommer att blogga om det också. Det blir spännande!

/ Stefan

3 kommentarer:

  1. Tack för din fina beskrivning! Jag har aldrig färgat garn och heller aldrig funderat på att göra det men nu blev jag lite sugen på det.

    SvaraRadera
  2. Säger också tack för den fina beskrivningen.
    Garnet blev så fint.

    SvaraRadera
  3. Vilken typ av ättika ska man använda?

    SvaraRadera