lördag 18 maj 2013

DisktrasorStickade disktrasor har blivit väldigt populärt på rätt kort tid! De har väldigt bra uppsugningsförmåga, luktar inte illa som många "vanliga" disktrasor, går att tvätta i tvättmaskin och är dessutom ganska snygga!

Det finns naturligtvis i princip lika många sätt att sticka en disktrasa på som det finns stickade disktrasor, men jag tänkte dela med mig av hur jag gör. Jag stickar mina i rätstickning, på diagonalen, i antingen bomull eller lin.Steg ett är att välja ett garn. Jag har valt Mandarin Petit från Sandnes Garn, 100% bomull, 27 m på stickor 3 mm = 10 cm till den grå disktrasan och Lin från Drops, 100% lin, 21 m på stickor 4 mm = 10 cm till den bruna disktrasan.

Sedan måste man välja vilka stickor man ska använda. Jag brukar oftast använda den storlek som man rekommenderar till det garn jag valt. Till disktrasan i lin valde jag dock att gå ned till stickor 3.5 mm, då jag tyckte att den blev lite väl glest med stickor 4 mm.


Mönstret är som följande:

Lägg upp 4 m. 

Varv 1: rm till slutet av v. 
Varv 2: 2 rm, omsl, rm till slutet av v. 

Upprepa v 2 till önskad bredd. 

Minskningsvarv: 1 rm, 2 rm tills, omsl, 2 rm tills, rm till slutet av v.

Upprepa det här varvet till det finns 4 m kvar, maska sedan av dessa och fäst alla trådar. 


Om disktrasan ska ges bort som present (det är en perfekt gå-bort-present - tre, fyra disktrasor) så brukar jag tvätta och blocka dem, men om jag bara ska använda dem hemma så brukar jag bara börja använda dem direkt. De går som sagt lätt att tvätta i tvättmaskin (följ tvättanvisningarna för det garn du har valt) och luktar inte alls illa som "vanliga" disktrasor man köper i affären gör. De aviga maskornas "knottror" gör dessutom att de tar bort fläckar och rester väldigt bra. 

Sedan finns det ju som sagt hur många sätt som helst att sticka sina disktrasor på! Varför inte använda de som en testlapp för en teknik som du kanske vill använda på en större stickning? De går att göra i allt från väldigt enkla tekniker, som de som jag gör, till superavancerade varianter - bara fantasin sätter gränser!

/ StefanFörkortningar:

m = maska/maskor
rm = räta maskor
omsl = omslag
v = varv

18 kommentarer:

 1. Så fint. Så upptäckte jag tillika din blog. Tackar för båda! Pax

  SvaraRadera
 2. Måste prova jag med:) bra beskrivning. Tack!

  SvaraRadera
 3. Tack för beskrivningen har stickat disktrasor i många år både till försäljning och presenter det är alltid roligt att prova på nått nytt!

  SvaraRadera
 4. hej, nu är jag på min 4:de disktrasa med din modell. Perfekt känns det som. De första två i 50% lin och 50% bomull. De andra 2 i 100% bomull. Blir bra!

  SvaraRadera
 5. Måste berätta att gjorde denna på din 4-kants inspiration:

  http://dishclothcorner.blogspot.se/2006/05/bunny-dishcloth.htm

  Pax

  SvaraRadera
 6. Nu har jag stickat flera disktrasor enligt din modell. Länkade också till ditt mönster när jag gjorde min första! Tack för att du delade med dig av mönstret!

  Linda

  SvaraRadera
 7. Hej, kom in på din blogg när jag googlade disktrasor. Så nu sitter jag här och skall just börja sticka på en med ditt mönster som låter väldigt intressant. :)
  H. Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Hoppas det blev en bra disktrasa! :)

   Radera
 8. Hej!

  Jag har lånat en bild och tipsat om ditt mönster på min blogg, hoppas det är ok! De är jättefina!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du tipsat om min blogg! Det är bara jättekul, ju! :)

   Radera
 9. Tack för bra beskrivning och att ni vill dela med er. :)

  SvaraRadera
 10. Har just lisat ut vad omslag är och har nu kommit en bit. Hur långt brukar ni sticka innan ni börjar minska ner?

  SvaraRadera
 11. Nu har jag gjort två stycken. Nu går jag in på tredje =)

  SvaraRadera
 12. Hej! Vilket garn blir bäst som disktrasa tycker du? Eller finns det fördelar och nackdelar med både bomull och lin (och ev andra garner du testat)?

  SvaraRadera
 13. Hej! Blev sååå inspirerad att fixa disktrasor hit hem...men kanske också några i julklapp.. det jag nu undrar som helt novis är, Vad Är Blocka? Som du skriver att du gör innan de ges bort till andra?
  Mvh Linda

  SvaraRadera