måndag 20 maj 2013

Sockor



Sockans anatomi


Det här med att sticka sockor har man ju gjort i alla tider. Mitt kanske allra första stickningsminne var när vi satt hemma hos farmors syster Tyra och hennes man Ville och tittade på såna där gamla klassiska caféprogram som gick på SVT förr i tiden, och Tyra stickade sockor på strumpstickor. Vad det var för garn hon använde vet jag inte riktigt, men det var nog oftast grått. 
Jag fick nog upp mina ögon för det där med stickning mycket via henne och de där kvällarna. Min mamma hade en syjunta och där stickade man också, inte bara sockor dock, utan allt möjligt. Det finns foton hemma hos mina föräldrar på denna syjunta, när alla dessa kvinnor sitter och stickar mer eller mindre galna 80-talsinspirerade tröjor och liknande i pastellfärger och ibland med lite glitter i. Tittar man en gång till så ser man också mig sittandes där i soffan, stickandes på något som ser ut som en sned och väldigt ojämn halsduk...

Nåväl, det här med att sticka sockor/strumpor skulle ju detta handla om!

När man tänker efter, så är egentligen en mänsklig fot en väldigt märklig kroppsdel att försöka skapa ett klädesplagg för... Det är många saker som man måste ta hänsyn till, och att få en alldeles optimal passform kräver en hel del väl placerade ökningar och minskningar. 

Häromdagen fick jag upp ögonen för en bok av Cat Bordhi - Personal Footprints for Insouciant Sock Knitters. I den här boken, som kom ut 2009, tar Cat oss genom ett helt nytt sätt att sticka sockor på. Steget är ganska långt från att börja från själva skaftet och sticka ned till hälen, göra en "flärp" som man sedan ska plocka upp maskor på sidan av och sen ska man forma själva hälen innan man får sticka foten och sedan ska det minskas för tån. I Cats bok börjar man genom att rita av sin fot på en bit kartong (så att man kan anpassa sockan och få 100% passform), sedan stickar man från tån och stickar den som en platt vante, typ. Sedan plockar man upp maskor på ovansidan och klipper upp (det är inte fullt lika dramatiskt som det låter) och stickar själva skaftet. 
För en genomgång av det här sättet att sticka på, så finns en video som ger en överblick över teknikerna i boken och en video för hur man klipper upp och öppnar upp för skaftet. För överblicksvideon, klicka här och för videon om hur man klipper upp och stickar skaftet, klicka här.
Jag gillar verkligen tanken på att sticka strumpor och sockor från tån, för det gör att man kan använda det garn man har och slipper få små nystan kvar av det som man sen ändå inte vet vad man ska göra med. 

Cat Bordhi är ett stort namn inom sock- och strumpstickning (även inom annan stickning också, men kanske främst bland de/oss som gillar att sticka sockor och strumpor). Hon har skrivit sex böcker om stickning (de flesta om just sockor/strumpor) och en roman. 
Det finns mer info om henne och hennes böcker på hennes hemsida, som du hittar genom att klicka här.

För mer traditionella sätt att sticka strumpor och sockor på, så finns det ju den klassiska raggsockan. 
De stickas normalt från skaftet och ned. Man lägger alltså upp ett antal maskor och stickar sedan dessa som en rund tub av resår, innan man kommer ned till själva foten. Hälen tycker många är lite krånglig, men så länge man bara håller koncentrationen så brukar det gå bra. Jag försöker oftast göra såna här hälar i en sittning, dvs jag lägger inte ifrån mig stickningen förrän hälen är klar, för då tappar jag bort mig och det blir bara fel. Här är ett par raggsockor jag har stickat uppifrån i raggsocksgarn från Svarta Fåret. 


Sedan kan man ju då också börja sockan från tån. Där finns det en mängd olika sätt att göra det på. Antingen gör man en tillfällig uppläggning med hjälp av en virknål och en luftmaskkedja som man sedan stickar tån från, repar upp själva luftmaskorna och sedan stickar sockan uppåt, eller så använder man sig av allehanda uppläggningar som gör att man slipper vända och hålla på. Min favorit för att börja en strumpa nedifrån är Judy's Magic Cast-On. Det är en uppläggning som uppfunnits av en amerikansk kvinna som heter Judy Becker. Klicka här för att se Cat Bordhi demonstrera den. 

Här kommer en bild på ett par strumpor, påbörjade med just Judy's Magic Cast-On, och där jag stickat båda strumporna samtidigt på en och samma rundsticka, i den teknik som kallas Magic Loop. 


Sedan kommer vi då till det här med hälen. Det finns hur många olika sätt som helst att göra en häl på, och jag kan nog inte påstå att jag har någon direkt favorit själv. Jag brukar variera mig lite och testa lite olika sätt. Cat Bordhi har en egendesignad häl som kallas Cat's Sweet Tomatoe Heel, på grund av att den är väldigt slät (som en tomat). Hon har också givetvis en video där hon demonstrerar denna. Klicka här för att se henne demonstrera den.

Jag känner nu att jag nog kommer vilja skriva enskilda och mer ingående inlägg om sockans olika delar och vad det finns för olika lösningar på de problem som uppstår när man försöker göra ett klädesplagg för något så konstigt som en fot. Därför får jag be att återkomma med en serie inlägg om sockans anatomi och arkitektur. :)

Jag tänkte avsluta med en bild. En socka jag stickat nedifrån och upp, med Judy's Magic Cast-On, en häl som jag glömt bort namnet på tyvärr (återkommer om detta i häl-inlägget längre fram) och som jag avslutat med en elastisk avmaskning.


Skriv gärna och kommentera om vad ni har för favoritsätt att sticka sockar på, om ni har någon favorithäl eller -tå eller så! :)

/ Stefan

7 kommentarer:

  1. Själv har jag alltid/ oftast ett par restgarnsockor på stickorna:) perfekt sätt att göra av med alla smånystan som blir över. Stickade alltid "short-row" häl innan men har nu nästan bara gått över till istickshäl:) ett lätt sätt att sticka häl, tycker jag:)

    SvaraRadera
  2. Jag blir så glad! Spännande att ha denna beskrivning att gå till. Är på G! Men förs Fairy wings färdiga!"

    SvaraRadera
  3. Hej
    Glad att du börjat samla dina sticken på en blogg, tittar alltid efter dessa på Fb. Jag är en riktig sockoman, älskar att sticka Sockar och Cat Bordhi är en favorit att både höra och läsa om. Jag har provat alla möjliga tekniker men inte heller hittat den ultimata favoriten.
    Ha det gott.

    SvaraRadera
  4. Jag har stickat två par sockor det ena paret med vriden resår och då utan häl, tyckte det var väldigt roligt eftersom att jag inte behövde tänka så mycket på konstruktionen utan istället kunde fokusera på mönstret jag ville ha. Det andra paret stickade jag uppifrån och ned efter ett dropsmönster. Jag vet inte vad hälen kallas men det var en sådan där man gör en flärp med förkortade varv och sedan plockar upp maskor längs med kanterna. Tyckte även att det funkade bra men det var lite svårare att få snyggt.

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Jag tvåändstckar mest mina sockor. Men jag läste inlägget om att klippa upp för skaftet. Jag tror inte du behöver det. När jag stickar sockor börjar jag med skaftet och gör hälen klar först. Men innan jag gör hälen drar jag igenom en kraftigare bomulltstråd genom maskorna på ovansida av sockan och plockar sen upp nya massor av tråden mellan de vanliga maskorna. Sen när det är dags att sticka foten drar man ur tråden och har nya maskor att plocka på stickan

    SvaraRadera
  6. Ser ut som en Fleegle -häl. Ser underlig ut men sitter bra!

    SvaraRadera
  7. jag stickar sockorna från tån och gör instickshäl
    har man lite garn så får skaftet bli så långt de räcker liksom
    de är ju värre om garnet tar slut innan tån är stickad...

    SvaraRadera